15-08-2018 | PÅ TIDE Å VASKE MARKISEN?

Har markisene dine fått stygge flekker og skjolder etter sommeren? Fortvil ikke, de fleste markiseduker kan bli rene igjen.

Relekta anbefaler HP Clean (tidligere HP7) som universalt biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel. 

– Folk tror ofte de må kaste markiser som har blitt stygge og flekkete. Men med mindre markise dukene har blitt skadet eller er råtne, kan det meste av smuss og skitt fjernes, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta. Han anbefaler å vaske markise duken minst én gang i året, gjerne om våren. Hvis ikke markisen ble vasket før sommeren,
er det lurt å sørge for at duken er ren når den rulles inn for vinteren.

– Ligger huset langs en trafikkert vei, eller ved store trær med mye nedfall av blader og pollen, bør duken vaskes oftere for å holde seg fin, sier Bjaaland.

          

Med riktig rengjøring kan mange markiser bli som nye. (Foto: Relekta)         Vask markisene før de rulles inn for vinteren. (Foto: Relekta)


Organisk forurensning
Organisk forurensning som grønske, sopp og alger fjernes lettest med et basisk rengjøringsmiddel med høy pH. Graden av pH sier noe om surhetsgraden i en væske. Rengjørings middel med lav pH er mer effektivt på for eksempel rust flekker og kalk belegg.

– Rengjøringsmiddelet du velger bør også være biologisk nedbrytbart for ikke å skade naturen. Da trenger du heller ikke være redd for å søle middelet på plenen, eller på busker og planter, sier han. Et vannbasert, organisk rengjørings middel er også velegnet til å vaske gjerdestolper, terrasser og hagemøbler etter vinteren.


Hva gjør du?
– Før du begynner å vaske markisen må du følge anvisning og blandeforhold på rengjøringsmiddelet. Noen rengjøringsmidler må blandes ut før bruk, mens andre kan brukes i både konsentrert og utblandet form, sier Bjaaland.

Spray godt på med såpe slik at hele markisen er dekket, og la så såpen få tid til å virke i fem til 15 minutter. Det er viktig å ikke la såpe vannet fordampe eller tørke ut, så tillatt virketid avhenger av utetemperaturen.

– På en overfladisk møkkete markise kan såpe og smuss skylles av med vann uten trykk, mens på fastgrodd smuss kan det
være nødvendig å bruke høytrykkspyler eller en skurebørste, gjerne med forlengerskaft på de største markisene. Vær
oppmerksom på at høytrykkspyler og skrubbing kan fjerne effekten av impregneringen i markisen. Ny impregnering kan påføres med sprayflaske, sier han.


Fargefaste
Du trenger ikke å være redd for at fargene på markisene skal forsvinne. Markiser skal være fargefaste og tåle å bli skrubbet med såpevann, sier han. Det anbefales å vaske markiser og andre tekstiler i overskyet vær, ikke når solen steker. All type såpe som blir liggende på stoff og tekstiler i sterkt sollys kan sette flekker.

– Og så er det viktig at markise duken får tørke godt etter vasken. Rulles den inn for raskt blir fukten stengt inne, noe som kan forårsake råteskader. Det samme gjelder også etter regnvær, sier Bjaaland.
 

          

Bilder: Markise før og etter vask med HP Clean

Tilbake
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS