07-02-2019 | VASKER DU RIKTIG?

I hjemmet ditt finnes det to typer skitt. De krever ulik type vask.

Relekta anbefaler HP Clean (tidligere HP7) som universalt biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel. 

  


Bilder: Vask flekkfjerning med HP Clean
 

Vasker du riktig?
I hjemmet ditt finnes det to typer skitt. De krever ulik type vask.

Skitt og smuss i huset kan deles i to hovedgrupper, organisk og uorganisk. Disse hovedgruppene krever hvert sitt vaskemiddel.
– Organisk smuss er skitt som har sin kilde fra mennesker, dyr eller planter, som grønske, alger, sopp eller fett og oljer. Slik skitt fjernes lettest med et vannbasert rengjøringsmiddel med en pH-verdi fra syv og oppover, som for eksempel, salmiakk, grønnsåpe eller HP Clean, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Uorganisk smuss, som rust, salt og kalk, forsvinner ikke med vanlig såpevask, da trenger du et rengjøringsmiddel med lavere pH.
– Graden av pH er med på å avgjøre hvor effektiv rengjøringen blir. Et middel med høy pH biter best på organisk smuss, mens uorganisk skitt fjernes best med lav pH, sier Bjaaland.

Det høres kanskje komplisert ut, men det er det egentlig ikke, ifølge Bjaaland.
– I utgangspunktet kan du klare deg med to typer vaskemidler til hjemmet, et til kalkbelegg på badet, og et annet til resten som også kan brukes til utvendig husvask eller terrassevask. Jobben blir langt enklere når du vet hvilke rengjøringsmidler som passer til hva, sier han.


Unngå gift
Husk at vaskemidlene ikke blir borte når du er ferdig med å vaske. Vasker du bilen selv vil all såpen renne ned i grunnen eller i renseanlegget via et avløp eller et sluk. Det samme gjelder for husvask, vasking av utemøbler, grill eller terrasse.
– Å velge rengjøringsmidler som er biologisk nedbrytbare er viktig for både helsa vår og livet i naturen. Rengjøringsmidler kan inneholde en rekke problematiske kjemikalier som kan skade naturen i lang tid etter vi har skylt dem ut i avløpet. I tillegg kan flere stoffer forurense innelufta vi puster i, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Når vi velger de mest miljøvennlige rengjøringsmidlene kan det bidra til at flere av produsentene strekker seg lenger for å utvikle bedre produkter og fase ut kjemikalier som kan være problematiske. 
– Det kan dessverre ta lang tid før myndighetene lovregulerer bruken av kjente miljøskadelige kjemikalier. Da er det viktig at både produsenter, næringsliv og forbrukere tar ansvar for å unngå disse farlige stoffene. 


Skader overflater
Hvis du er typen som slenger en slant vaskemiddel i bøtta og blander med varmt vann uansett hva som skal rengjøres, er det flere grunner til å legge om vaskemetoden.
– For det første kan feil type rengjøringsmiddel skade gulv og overflater. Et syreholdig rengjøringsmiddel med lav pH kan lage stygge flekker og skjolder på gulvfliser, benkeplater i marmor eller granitt og gulvbord i heltre. For det andre blir det rett og slett ikke rent, sier Bjaaland.

Valg av rengjøringsmidler er det første av fire elementer som påvirker hvor vellykket vasken blir.
– Vi pleier å dele rengjøringsprosessen inn i fire steg: kjemikalier, skrubbing, virketid og temperatur. Disse påvirker hverandre. Det meste lar seg fjerne med kun to eller tre av disse faktorene, men fjerner du en av dem, må du øke andelen av de som er igjen, sier han. 

Alle som har prøvd å vaske opp i kaldt vann vet at de da må skrubbe mer for å få det rent. Det er også en kjent sak at gryter blir enklere å få rene hvis de først får ligge en stund i såpevann. 
– For å spare tid og krefter er målet å få det optimale forholdet mellom de fire elementene. Det gjelder for all rengjøring, sier Bjaaland.

 

Tilbake
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS