Utendørs

Tips for å unngå vannskader- om vinteren

Vannskader er noe av det dyreste og mest irriterende vi kan komme ut for. Se her for noen enkle tips for å unngå skader mens vinteren og minusgradene er her:

Les mer

Stolpesko i vater

Ett godt tips når du skal sette ned stolpesko, og vil at de skal være på høyde med hverandre, er å feste dem til samme planke før de festes i hullene. Grunnen kan jo være svært ujevn, så da kan du ikke basere deg på at alle skal være X cm over bakken. Bruk derfor denne løsning for beste resultat.

Les mer

Lite snø på taket = dårlig isolasjon

Smelter snøen på taket i løpet av vinteren til tross for at det er minusgrader ute tyder det på at du har dårlig isolasjon i taket.

Les mer

Ikke bruk innespiker ute

Hvis du bruker annet enn galvaniserte eller rustfrie skruer eller spiker utendørs vil de nesten 100% sikkert ruste.

Les mer

Pass godt på verktøyet om vinteren

Glem ikke igjen verktøy ute, for kulde og fukt er de to store truslene mot el-verktøy.

Les mer

Løs del på målebåndet?

Trodde du kanskje at målebåndet var ødelagt siden tuppen satt løst, og kunne skyves frem og tilbake? Les videre for å se den geniale grunnen.

Les mer

Røytende pensler

Hva er vel verre enn at penselen legger igjen hår på den blanke listen du maler. Hva med å venne deg til å dra penselen over litt fint sandpapir før du begynner? Da vil de løse hårene trekkes ut FØR du begynner å male.

Se stort bilde

Usynlig beskyttelse mot korrosjon

Det er viktig å beskytte elektriske komponenter som utsatt for fukt. Dette kan være støpsler som ligger ute, tilhengerkontakter og sikringer på bil m.m. Disse kan fort bli utsatt for korrosjon og gi dårlig kontakt.

Les mer

Husk at selv impregnert treverk kan trekke fukt ut av betong

Det er viktig å huske når en skal bygge noe av tre så må det være noe imellom treverket og underlaget som er dødt og ikke leder vann. På en markterrasse er det vanlig å fundamentere rett på jord, betong eller grus.Disse kan alle lede fukt. Hvis fukten ledes inn, vil treet over tid råtne. Derfor er det viktig å ha et skille mellom lagene. Det finnes flere ferdiglagde plast-kiler eller føtter som kan brukes, men det enkleste er å bruke litt takpapp. Da vil ikke fuktigheten suges opp i treverket.

Se stort bilde

Hvordan løfte en tung dør alene

Det kan være vanskelig å løfte av en dør helt alene. Med dette tipset er det til og med lett å løfte den tilbake på hengslene.

Les mer

Tips mot fuktig kjeller

For å unngå skader på bygg, eller til og med helseskader er det viktig med en tørr kjeller. Spesielt hvis det er rom en oppholder seg i.

Les mer

Vet du om du må skrape før maling?

Det er ikke alltid lett å vite om det er nødvendig å skrape veggen før ett nytt strøk maling skap på. Tipset er enkelt.

Les mer

En anderledes måte å kveile tau og skjøteledninger på

Tradisjonelt sett så har selv de peneste kveiler med tau og ledninger en egen evne til å floke seg og bli til en gigantisk stor knute. Men løsningen er ganske enkel. Kveil på denne måte i stedet:

Les mer

Ikke lag fliser ved bruk av dykksag

Dykksager kan flise opp oversiden når det sagens. Dette kan unngås ved å først sage kun 1-2 mm ned i emnet. Dette blir kun pent hvis du benytter en føreskinne for dykksagen. Men det første snittet vil ikke flise, og viser vei for neste runde som vil skjæres uten fliser.

Les mer

Male vinduer?

Skal du male vinduene i sommer? Da er det ettpar ting å tenke på. Hvis vinduene er av en nyere type, så har det en gummilist inntil glasset. Denne skal ikke males. Dette fordi malingen vil gjøre gummien hard slik at forseglingen inn mot glasset slipper. Dette slipper inn vann og kan starte en forråtningsprosess. Har du gamle vinduer med kitt, så er det vanlig å male helt inn på glasset. Gjerne 1mm slik at maling er med på lage ett tett sjikt.

Se stort bilde

Redd for å miste nøklene til skiboksen?

I en stressende pakkesituasjon kan det være lett å glemme i nøklene til skiboksen igjen i boksen, med påfølgende risiko for at de faller ned og blir borte. La derfor nøklene henge i en snor med en ball i enden. Da dingler den i bakvinduet og er lett synlig. Stig så ut og hent dem før du kjører videre.

Les mer

Snedige utetøfler

Tidlig en sommermorgen, duggfriskt gress og....våt på beina. Lage heller dine egne rimelige utetøfler og hold deg tørr.

Les mer

Tips for hurtig tørking av opphugget ved

Har du kløyvet ved på våren, og ønsker å bruke det til fyring igjen til vinteren, så må da passe på at veden får veldig god lufting. Ved å stable ved i ryddige stabler blir det mindre luft og dermed tregere tørking. Et tips er å lage en bøtteformet innhegning av f.eks. hønsenetting og kaste veden vilkårlig opp i denne. Det gir god gjennomlufting fra siden, og siden mer luft mellom kubbene. Beskytt også mot regn ved å legge et tak over.

Se stort bilde

Rette vinkler med like diagonaler

Lager du en ramme som skal ha rette vinkler, så er det trygt å kjenne til at diagonalene skal være identiske. Mål derfor fra hjørne til hjørne og pass på at lengdene er like. Dette fungerer uansett størrelse på rammen (f.eks. terrasse)

Se stort bilde

Hvordan unngå is-svuller i hjulbrønnen

Det er enkelt å unngå oppsamling av snø og is i hjulbrønnen hvis du planlegger i tide.

Les mer

Murertips_del 3

Du kan fortsatt mure når det er minusgrader, men det er noen forholdsregler du bør vite om.

Les mer

Jevn ut skjevheter med skjevheter

Et triks for å gjøre skjevheter mindre synlig er å montere nye ting skjevt. Skal du for eksempel sette inn ny dør i et gammelt hus hvor det stående veggpanelet er tydelig skjevt, blir skjevhetene ekstra synlig hvis dør og lister er rette. Sette derfor døra inn rett (en dør bør uansett alltid henge rett), men justér listene til å være en mellomting mellom veggpanelets skjevhet og den rette døra. Da vil det det skape en diffus overgang, hvor veggens skjevhet ikke blir like synlig.

Se stort bilde

Hemmelige murertips_del 2

For å få bedre tid til etterjustering når du murer, er det lurt å fukte mursteinen i et vannbad før muring. La mursteinene ligge i vannbad 10-15 minutter. Tørre murstein trekker nemlig til seg mye fuktighet, og hvis denne fuktigheten tas fra mørtelen risikerer du at steinen får en hinne som herder fort, og som ikke lar seg feste på nytt.

Se stort bilde

Vepsefanger

Sommeren 2014 var preget av mye veps i de fleste deler av landet. Da er det kjekt å vite hvordan du lager den beste vepsefangeren.

Les mer

Planken skal alltid smile

Legger du terrassebordene feil vei kan bordene samle vann i dammer fremfor å lede det vekk.

Les mer

Oljeskift på påhenger

Er du en av dem som har knotet med oljeskift lik han på det øverste bildet? -og når den første tuben er tom blir det alltid sølete når en skal bytte til en som er full.

Les mer

Beskytt stolpeendene

Selv om trevirket er impregnert, så er det viktig å beskytte endene av trevirket mot nedbør.

Les mer

Vektstangprinsippet

Skal du flytte stein eller løsne veldig harde muttere kan det være godt å kjenne til vektstangprinsippet.

Les mer

Knute på tråden

Unngå at ledningene dras fra hverandre og strømmen kuttes bare fordi du jobber for langt unna støpselet.

Les mer

Skjul verdisakene

Et praktisk triks for sommer'n. Lag et anonymt skjulested for verdigjenstander av en tom solkremflaske. Det er ikke gøy å forlate telefon, nøkler og penger når en vil ha en liten dukkert i sjøen, men ved å modifisere en tom solkremflaske som oppbevaring for verdisakene, går tyvene uinteressert videre. Finn en passende stor flaske, rengjør og klipp til åpningen -og vips så har du det perfekte skjulestedet.

Les mer

Monter ytterdøra skjevt for rett resultat

En tung dør, som f.eks. en ytterdør bør monteres litt skjevt for at den skal henge rett. Dette fordi den vil "henge" litt i henglsene, og samtidig sette seg litt i forhold til karmen. Monter derfor karmen med litt bakfall, og løft gulvkarmenl itt på hengselsiden. Da vil vekten av døren justere ned gulvkarmen over tid, og døra vil henge loddrett.

Se stort bilde

Rask reparering av et lekk tak

Oppdager du en rift i takpappen er det viktig å reparere dette med en gang. Se hvordan..

Les mer

Tec7 under vann

Det kan virke overraskende at en kan bruke fugemasserunder vann. Men Tec7, som er en MS-polymer-mass herder ved at den trekker til seg nødvendig mengde fuktighet ut fra omgivelsene. Derfor kan den også brukes under vann. Det er veldig praktisk hvis du skal tette noen som allerede ligger under vann, som f. eks. hull i en båt. Et lurt tips for MS-polymer-masser er å sprute på litt vann for å fremskynde herdingen.

Se stort bilde

Når sagen kiler seg fast

De fleste av oss har opplevd at sagen setter seg fast når vi sager. -og kanskje spesielt når en skal sage langsmed et bord. Ved å sette inn en kile (som f. eks. en skrutrekker) i sagsporet som presser emnene litt fra hverandre, vil sagen møte mindre motstand og gli lettere langs mot treet.

Les mer

Fuge uten risiko for at det slipper

En fuge skal normalt tåle bevegelser i emnet, men ved feilaktig fuging kan en risikere at den slipper i en ende.

Les mer

Velg riktig fugepistol

Fugepistoler finnes i mange varianter. Lær litt mer her.

Les mer

Marker nøyaktig snitt på gjærsagen

Et godt tips for saging med gjær/kappsag! Sporet som sagbladet forsenkes i på en gjærsag er alltid bredere enn sagbladet. Og hvis en ikke har laser på sagen, må en oftes føre bladet ned på emnet for å se hvor snittet kommer til å bli. Ved å legge en stripe med maskeringstape langs med sporet, for så sage ned i tapen, vil en få et spor i tapen som er nøyaktig like bredt som bladet. Dette vil gi en nøyaktig anvisning på hvor sagbladet vil skjære. Et godt tips for saging med gjær/kappsag!

Se stort bilde

Enkel vei til rette vinkler

Lag en rettvinklet trekant på 1-2-3 ved bruk av forholdet 3-4-5!

Les mer

Fordeling av skjøtene

Forskyv terrassebordene ved legging, for fint resultat.

Les mer

Vater rundt hjørner

Et urgammelt, men uhyre snedig tips når en skal få noe på linje rundt hjørner eller på hver sin side av en vegg, f.eks. bilder eller hyller.

Les mer

Sage med maskeringstape

Vi forteller deg hvordan få et rent kutt ved saging i delikate materialer.

Les mer

Lag din egen trappevang

Det er ikke så vanskelig som du kan tro.

Les mer

Vær nøye med avslutningene

Husk at det er ofte det siste en gjør som blir synlig.

Les mer

Hemmelige murertips

Få et godt resultat med disse tipsene.

Les mer

Leg en elegant avslutning på terrassekanten

Det små detaljer som gjør at noe går fra å se bra ut, til å¨se kjempeproft ut.

Les mer

Velg rikig hørselsvern

Nær halvparten av yrkessykdom som Arbeidstillynet får melding om er hørselsskader. Bruk derfor riktig utstyr.

Les mer

Løsne gammel oljemaling fra trebåten

Har den gamle oljemalingen på trebåten begynt å flasse av eller sprekke?

Les mer

Ta vare på batteriet i kulda

Har du en fritidsbåt eller bil som skal pakkes bort for vinteren, gjelder det å passe godt på batteriet.

Les mer

Bruke en stige som avlaster

Noen ganger når en jobber med lange emner, kan det være vanskelig å få lagt emnet stødig. Det kan være seg at en ikke har et arbeidsbord som passer i den høyden en jobber, eller lang nok arbeidsbenk. Da er det greit med en gardintrapp / stige, en liten plankebit og ett par tvinger. Fest ganske enkelt plankebiten fast i stigen med tvinger i riktig høyde. Da får du enkel og justerbar avlastning.

Se stort bilde

Ekstra støtte til stige

Noen ganger når en jobber høyt opp på stigen kan det være kjekt med ekstra støtte og stabilitet til stigen.

Les mer

Verktøyet du MÅ ha

GT7 er det ultimate universalverktøyet som du er nødt til å tilgjengelig.

Les mer

Enkel kontroll av vateret

Er du usikker på om ditt gamle vater angir korrekt linje? Dette kan kontrolleres på en veldig enkel måte. Tegn en strek på veggen i den vinkelen du ønsker å sjekke, f.eks vertikalt eller horisontalt. Vend deretter vateret 180° og se om streken fortsatt er i linje med vateret. Følger ikke vateret den tegnede streken, er vateret ødelagt og duger kun som et tungt linjal. Samme metode kan benyttes for vater med 45° måling.

Se stort bilde

Bedre gli på emnet

Ved å gni nedre del av sagbladet inn med stearin får du øyeblikkelig bedre gli mot emnet. Det er fort gjort og gir umiddelbart merkbart resultat. Samme triks kan også med hell benyttes på bor.

Se stort bilde

Maskeringstape som revner

Har du latt maskeringstapen sitte på for lenge kan den være vanskelig å få av uten at den revner eller ryker. Og da må det pilles.

Les mer

Helle olje uten trakt uten søl

Et råd for deg som ikke har trakt tilgjengelig.

Les mer

Male uten drypp fra spannet

Unngå malingssøl ved å bruke en gummistrikk.

Les mer
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS