Hus og hage

Noen raske tips for lydtetting

Er det sjenerende støy fra naborommet? Her er noen enkel tips for å dempe støyen.

Les mer

Lim som trenger vann for å herde

Limer du med en MS polymer, som f.eks TEC7, kan det lønne seg å fukte både overflaten og limet med vann for å fremskynde herding.

Les mer

Tips for å unngå vannskader- om vinteren

Vannskader er noe av det dyreste og mest irriterende vi kan komme ut for. Se her for noen enkle tips for å unngå skader mens vinteren og minusgradene er her:

Les mer

Tips for å unngå vannskader- når du er bortreist

Vannskader er noe av det dyreste og mest irriterende vi kan komme ut for. Se noen enkle tips for å unngå skader mens du er bortreist her:

Les mer

Lite snø på taket = dårlig isolasjon

Smelter snøen på taket i løpet av vinteren til tross for at det er minusgrader ute tyder det på at du har dårlig isolasjon i taket.

Les mer

Bruk alltid maskeringstape til å tegne mål

Skal du tegne opp en vatret linje, sette punkter for skruehull eller merke av hvor et bilde skal henge så er det alltid lurt og først klistre fast en maskeringstape på området. Da er det på tapen du noterer og tegner alt du skal merke. På den måten unngår du at det blir streker på veggen hvis du har tegnet feil. Det er like bra å bore rett gjennom tape for så å fjerne denne etterpå.

Les mer

Vanskelige skuffer

Har du en treskuff som er vanskelig å lukke og åpne kan du forsøke å gni litt stearin på skiflatene.

Les mer

Ikke bruk såpevann som glattemiddel når du fuger

Såpe er designet for å tiltrekke seg smuss. Da sier det seg selv at det ikke egner seg som glattemiddel ved fuging. Det aller beste er å bruke noe som er beregnet for fugemassen som brukes.

Les mer

Pass godt på verktøyet om vinteren

Glem ikke igjen verktøy ute, for kulde og fukt er de to store truslene mot el-verktøy.

Les mer

Løs del på målebåndet?

Trodde du kanskje at målebåndet var ødelagt siden tuppen satt løst, og kunne skyves frem og tilbake? Les videre for å se den geniale grunnen.

Les mer

Hva er eksentersliper?

Vet du hvorfor det heter eksentersliper, og hvorfor det er så mye bedre enn f.eks. gammeldagse tradisjonelle roterende slipeverktøy?

Les mer

Usynlig beskyttelse mot korrosjon

Det er viktig å beskytte elektriske komponenter som utsatt for fukt. Dette kan være støpsler som ligger ute, tilhengerkontakter og sikringer på bil m.m. Disse kan fort bli utsatt for korrosjon og gi dårlig kontakt.

Les mer

Unngå å skade fingrene ved spikring

Et lite tips kan da være å bruke en alminnelig klesklype til å holde fast spikeren. Bildet er hentet fra makezine .com

Se stort bilde

Malingsflekker på ubehandlet tret?

Har du sølt maling på de ubehandlede listene eller rett på parketten? Vi kan fortelle deg hvordan du kan få det vekk:

Les mer

Hvordan løfte en tung dør alene

Det kan være vanskelig å løfte av en dør helt alene. Med dette tipset er det til og med lett å løfte den tilbake på hengslene.

Les mer

Søler du ofte maling på hendene?

Da kan det være lurt å bruke et rengjøringsmiddel som er effektivt med også skånsom mot huden. 101 REN SKRUBB HD er et slikt produkt. Den fjerner selv det vanskeligste smuss og etterlater fuktighet til huden.

Se stort bilde

Passordhjelp

Det er mange forskjellige passord å huske, derfor kan det være lurt å bruke et passord som både huskes og i tillegg kan motivere. Har du f.eks et mål om å komme i bedre form kan et passord «3km25min» eller et fremtidig ferieønske som «maldiveneferie2019». Dette kan være lett å huske samtidig som det er motiverende til å jobbe mot målet siden en repeterer det daglig. Relativt sikkert er det også da passordet er ganske ulogisk for andre.

Se stort bilde

Vet du om du må skrape før maling?

Det er ikke alltid lett å vite om det er nødvendig å skrape veggen før ett nytt strøk maling skap på. Tipset er enkelt.

Les mer

Nyttig bruk for en ødelagt tommestokk

Har du en knukket tommestokk, kan den brukes som forholdsmåler av 2-komponente masser. Si at du skal blande maling, og forholdet skal være 1:5. Da fyller du blandemiddelet opp til 1 cm på tommestokken og malingen videre opp til 6cm. Da har du fått én del blandemiddel og 5 deler maling.

Se stort bilde

En anderledes måte å kveile tau og skjøteledninger på

Tradisjonelt sett så har selv de peneste kveiler med tau og ledninger en egen evne til å floke seg og bli til en gigantisk stor knute. Men løsningen er ganske enkel. Kveil på denne måte i stedet:

Les mer

Nano- og micrometer

Visste du at nm er en forkortelse for nanometer. 1000 nm er lik 1 mikrometer, forkortet µm (mikrometer ble tidligere kalt både my og mikron). 1000 µm er lik 1 millimeter (mm). Det betyr at det går 1.000.000 nanometer på en millimeter!

Se stort bilde

Redd for å miste nøklene til skiboksen?

I en stressende pakkesituasjon kan det være lett å glemme i nøklene til skiboksen igjen i boksen, med påfølgende risiko for at de faller ned og blir borte. La derfor nøklene henge i en snor med en ball i enden. Da dingler den i bakvinduet og er lett synlig. Stig så ut og hent dem før du kjører videre.

Les mer

Tips for hurtig tørking av opphugget ved

Har du kløyvet ved på våren, og ønsker å bruke det til fyring igjen til vinteren, så må da passe på at veden får veldig god lufting. Ved å stable ved i ryddige stabler blir det mindre luft og dermed tregere tørking. Et tips er å lage en bøtteformet innhegning av f.eks. hønsenetting og kaste veden vilkårlig opp i denne. Det gir god gjennomlufting fra siden, og siden mer luft mellom kubbene. Beskytt også mot regn ved å legge et tak over.

Se stort bilde

Rette vinkler med like diagonaler

Lager du en ramme som skal ha rette vinkler, så er det trygt å kjenne til at diagonalene skal være identiske. Mål derfor fra hjørne til hjørne og pass på at lengdene er like. Dette fungerer uansett størrelse på rammen (f.eks. terrasse)

Se stort bilde

Ta vare på gammel maling, del 2

Når du har silt gammel maling så finnes det et smart tips for oppbevaring.

Les mer

Hvordan unngå is-svuller i hjulbrønnen

Det er enkelt å unngå oppsamling av snø og is i hjulbrønnen hvis du planlegger i tide.

Les mer

Enkel vask av peis-sot

Har du fått en mørk skygge over peisen? Det er ikke alltid nødvendig med et strøk maling for få den til å skinne igjen. Forsøk heller å vaske det bort. 101 Wipes HD er supereffektiv til å fjerne skjemmende sot fra peisen.

Se stort bilde

Smart oppbevaring av ruller med sandpapir

Ha rullene med sandpapir i gamle hermetikkbokser for oversiktlig og ryddig oppbevaring. Da unngår du at rullen utfolder seg, og du får et ryddigere verksted. Du kan også skrive på korningen utenpå boksen for ytterligere kontroll.

Se stort bilde

Riktige mål senter til senter

Et nyttig tips når du skal måle senter til senter er og heller måle fra kanten av hullene fremfor fra senter. Da hullene er like store, så er også avstanden fra ytterkant til ytterkant lik avstanden fra senter til senter. -og det er mye lettere enn å forsøke å måle fra midten. Det samme gjelder også når du setter opp spikerslag i 60x60cm i 2"x4", at du trenger ikke måle fra midten, kun fra samme side på alle stenderne.

Se stort bilde

Lage eget rondell-slipepapir

Har du en oscillerende slipemaskin, men mangler slipepapir? Men litt kløkt lager du det enkelt av helt vanlig sandpapir

Les mer

Enda et post-it tips -Rensing av støvete tastatur

Ved å bruke limsiden av en post-iot merkelapp, for så å dra den langs og mellom bokstavene på tastaturet, får du ut masse støv fra tastaturet. Tastaturet kan som kjent være ganske støvete til tider, så det kan være greit å rengjøre innimellom.

Se stort bilde

Samle borstøv på enda en smart måte

Lag en brett med en post-it merkelapp, og lim den opp under der du skal bore. Da samler borstøvet seg opp på en enkel måte.

Se stort bilde

Få sokkelen til å flukte ujevnt gulv

Vi viser deg hvordan du får gulvsokkelen til å jevnt med gulvet under skapene.

Les mer

Trykkluft

Til å fjerne støv og skitt fra små komponenter er trykkluft på boks uovertruffen. Novair fra Relekta erstatter i mange tilfeller en kompressor, samtidig som den også fungerer som en kjølespray når den snus oppned.

Se stort bilde

Smart oppheng av drillen

Fest en øyeskrue i veggen eller taket i snekkerbua, og skru så fast en øyeskrue i choken. Da henger du enkelt opp drillen, og den opptar ikke plass på benken.

Se stort bilde

Rengjør huset med matvarer

Det finnes mye hjelp i mat. Noen matvarer er gode å bruke også til rengjøring.

Les mer

Jevn ut skjevheter med skjevheter

Et triks for å gjøre skjevheter mindre synlig er å montere nye ting skjevt. Skal du for eksempel sette inn ny dør i et gammelt hus hvor det stående veggpanelet er tydelig skjevt, blir skjevhetene ekstra synlig hvis dør og lister er rette. Sette derfor døra inn rett (en dør bør uansett alltid henge rett), men justér listene til å være en mellomting mellom veggpanelets skjevhet og den rette døra. Da vil det det skape en diffus overgang, hvor veggens skjevhet ikke blir like synlig.

Se stort bilde

Øyeskruer som er vanskelig å skru inn

Det er ikke alltid lett å skru inn øyeskruer for hånd, og noen ganger kommer en ikke til med en skrutrekker som hjelpemiddel.

Les mer

Henge opp bilder som har to festepunkter

Det kan være strevsomt å henge opp favorittbildet sitt i vater, når det har to opphengshull som sitter fast i rammen. Men ved hjelp av følgende enkle tips går det raskt.

Les mer

Hemmelige murertips_del 2

For å få bedre tid til etterjustering når du murer, er det lurt å fukte mursteinen i et vannbad før muring. La mursteinene ligge i vannbad 10-15 minutter. Tørre murstein trekker nemlig til seg mye fuktighet, og hvis denne fuktigheten tas fra mørtelen risikerer du at steinen får en hinne som herder fort, og som ikke lar seg feste på nytt.

Se stort bilde

Bruk akryl for skjule skjøter i lister

Når skjøtene mellom lister ikke er perfekt (noe de oftest ikke er) så er det lurt å bruke en akryl for å få sømløse overganger.

Les mer

Har du ikke vater? Her er løsningen!

Du kan ganske enkelt lage ditt eget vater av deler du sikkert har liggende.

Les mer

Bruk Dekkfilt når du maler

Det er lurt å dekke til gulv og møbler når du maler. Men ekstra lurt er det å bruke et dekke som absorberer maling slik at det ikke tråkkes utover.

Les mer

Reversibel merking av nøkler, bagasje m.m.

Merk nøklene dine med vulkaniserende tape for å skille dem fra hverandre. Fordelen med å bruke en vulkaniserende tape er at den ettterlater ikke limrester når den fjernes.

Les mer

Vepsefanger

Sommeren 2014 var preget av mye veps i de fleste deler av landet. Da er det kjekt å vite hvordan du lager den beste vepsefangeren.

Les mer

Smarte løsninger på verkstedet

Det finnes mange gode løsninger for ryddig verksted. Se mange spesialtilpassede løsninger her.

Les mer

Magnetlist for smart oppheng av verktøy

Hvorfor ikke bruke en magnetlist for kjøkkenkniver til verktøyet? De sitter godt, og gir god oversikt over hva du har. Bruk gjerne flere lister for komplett orden, med skrutrekkere på den ene og fastnøkler på den andre.

Se stort bilde

Vitale mål på rør_del 2

Identifiser radiusen til en sirkel ved å bruke en vinkel.

Les mer

En nøkkel for lite

Noen ganger trenger en to like fastnøkler, eller to skiftenøkler for å få gjort jobben. Hvis en da ikke har dette, er det fint å vite at en kan lage en fastnøkkel av en bolt og noen løse muttere. Gjør som illustrert på bilde, så er problemet løst på noen strakser.

Les mer

Silikon på krøllete ledninger

Kjenner du igjen situasjon på bildet? Vi gir deg løsningen.

Les mer

Sandpapir som revner

Forsterk sandpapiret med et par linjer med vevstape.

Les mer

Oljeskift på påhenger

Er du en av dem som har knotet med oljeskift lik han på det øverste bildet? -og når den første tuben er tom blir det alltid sølete når en skal bytte til en som er full.

Les mer

Beskytt stolpeendene

Selv om trevirket er impregnert, så er det viktig å beskytte endene av trevirket mot nedbør.

Les mer

Vektstangprinsippet

Skal du flytte stein eller løsne veldig harde muttere kan det være godt å kjenne til vektstangprinsippet.

Les mer

Knute på tråden

Unngå at ledningene dras fra hverandre og strømmen kuttes bare fordi du jobber for langt unna støpselet.

Les mer

Skjul verdisakene

Et praktisk triks for sommer'n. Lag et anonymt skjulested for verdigjenstander av en tom solkremflaske. Det er ikke gøy å forlate telefon, nøkler og penger når en vil ha en liten dukkert i sjøen, men ved å modifisere en tom solkremflaske som oppbevaring for verdisakene, går tyvene uinteressert videre. Finn en passende stor flaske, rengjør og klipp til åpningen -og vips så har du det perfekte skjulestedet.

Les mer

Ladestasjon for telefonen

Enkelt tips som også kan passe for mange andre eletriske artikler.

Les mer

Verktøykasse på telefonen

Det finnes mange praktiske apper til smarttelefonene som kan hjelpe enhver handyman.

Les mer

Sage rør etter strek

Skal en lage et vinkelrett kutt i et rør er det greit å følge en tegnet strek.

Les mer

Rask reparering av et lekk tak

Oppdager du en rift i takpappen er det viktig å reparere dette med en gang. Se hvordan..

Les mer

Tec7 under vann

Det kan virke overraskende at en kan bruke fugemasserunder vann. Men Tec7, som er en MS-polymer-mass herder ved at den trekker til seg nødvendig mengde fuktighet ut fra omgivelsene. Derfor kan den også brukes under vann. Det er veldig praktisk hvis du skal tette noen som allerede ligger under vann, som f. eks. hull i en båt. Et lurt tips for MS-polymer-masser er å sprute på litt vann for å fremskynde herdingen.

Se stort bilde

Forsegling av åpne patroner -del 2

Press ut ca 2 cm masse ut fra dysen og la den herde. Da er det enkelt å dra den ut ved neste gangs bruk. En trekker da ut all den massen som er herdet videre inn i dysen og kan fortsette å kjøre ut ny uherdet masse.

Se stort bilde

Når sagen kiler seg fast

De fleste av oss har opplevd at sagen setter seg fast når vi sager. -og kanskje spesielt når en skal sage langsmed et bord. Ved å sette inn en kile (som f. eks. en skrutrekker) i sagsporet som presser emnene litt fra hverandre, vil sagen møte mindre motstand og gli lettere langs mot treet.

Les mer

Fuge uten risiko for at det slipper

En fuge skal normalt tåle bevegelser i emnet, men ved feilaktig fuging kan en risikere at den slipper i en ende.

Les mer

Velg riktig fugepistol

Fugepistoler finnes i mange varianter. Lær litt mer her.

Les mer

Hvordan på en enkel måte finne vitale mål på et rør

Kun ved hjelp av en meterstok/linjal, blyant og et ark kan en enkelt finne vitale mål på et rør.

Les mer

Marker nøyaktig snitt på gjærsagen

Et godt tips for saging med gjær/kappsag! Sporet som sagbladet forsenkes i på en gjærsag er alltid bredere enn sagbladet. Og hvis en ikke har laser på sagen, må en oftes føre bladet ned på emnet for å se hvor snittet kommer til å bli. Ved å legge en stripe med maskeringstape langs med sporet, for så sage ned i tapen, vil en få et spor i tapen som er nøyaktig like bredt som bladet. Dette vil gi en nøyaktig anvisning på hvor sagbladet vil skjære. Et godt tips for saging med gjær/kappsag!

Se stort bilde

Vater rundt hjørner

Et urgammelt, men uhyre snedig tips når en skal få noe på linje rundt hjørner eller på hver sin side av en vegg, f.eks. bilder eller hyller.

Les mer

Velg rikig hørselsvern

Nær halvparten av yrkessykdom som Arbeidstillynet får melding om er hørselsskader. Bruk derfor riktig utstyr.

Les mer

Løsne gammel oljemaling fra trebåten

Har den gamle oljemalingen på trebåten begynt å flasse av eller sprekke?

Les mer

Ta vare på batteriet i kulda

Har du en fritidsbåt eller bil som skal pakkes bort for vinteren, gjelder det å passe godt på batteriet.

Les mer

Bruke en stige som avlaster

Noen ganger når en jobber med lange emner, kan det være vanskelig å få lagt emnet stødig. Det kan være seg at en ikke har et arbeidsbord som passer i den høyden en jobber, eller lang nok arbeidsbenk. Da er det greit med en gardintrapp / stige, en liten plankebit og ett par tvinger. Fest ganske enkelt plankebiten fast i stigen med tvinger i riktig høyde. Da får du enkel og justerbar avlastning.

Se stort bilde

Merk av før liming

Når elementer skal limes, kan det noen ganger være vanskelig å justere i etterkant.

Les mer

Tegne en perfekt sirkel kun ved hjelp av en vinklehake

Skal du lage et hull for en større rørgjennomføring, men har problemer med å tegne over målene ved å bruke røret? Da kan du bruke dette tipset.

Les mer

Ekstra støtte til stige

Noen ganger når en jobber høyt opp på stigen kan det være kjekt med ekstra støtte og stabilitet til stigen.

Les mer

Verktøyet du MÅ ha

GT7 er det ultimate universalverktøyet som du er nødt til å tilgjengelig.

Les mer

Enkel kontroll av vateret

Er du usikker på om ditt gamle vater angir korrekt linje? Dette kan kontrolleres på en veldig enkel måte. Tegn en strek på veggen i den vinkelen du ønsker å sjekke, f.eks vertikalt eller horisontalt. Vend deretter vateret 180° og se om streken fortsatt er i linje med vateret. Følger ikke vateret den tegnede streken, er vateret ødelagt og duger kun som et tungt linjal. Samme metode kan benyttes for vater med 45° måling.

Se stort bilde

Bedre gli på emnet

Ved å gni nedre del av sagbladet inn med stearin får du øyeblikkelig bedre gli mot emnet. Det er fort gjort og gir umiddelbart merkbart resultat. Samme triks kan også med hell benyttes på bor.

Se stort bilde

Silikon på sandpapir

Opplever du ofte at sandpapiret blir "sløvt" og fullt av slipestøv? Prøv med silikon.

Les mer

Forsegling av patron del_1

For å hindre at fugemassen herder i tuppen, og blir ubrukelig, kan det være nødvendig å forsegle tuppen. Spesielt hvis dysen ikke har skrukork.

Les mer

Legg fliser som en proff

Hvordan du planlegger å legge flisene er avgjørende for et estetisk fint resultat.

Les mer

Lim på sprayboks

Skal du lime store bilder fast på en plate eller kun drive med scrapbooking, er lim på sprayboks bortimot genialt.

Les mer

Male en sylskarp kant

Ved å bruke maskeringstape kan en få ganske rette overganger mellom to forskjellige farge. Men ofte renner malingen inn under tapen som gir ujevn og skrukkete linje.

Les mer

Maskeringstape som revner

Har du latt maskeringstapen sitte på for lenge kan den være vanskelig å få av uten at den revner eller ryker. Og da må det pilles.

Les mer

Tec7-Cleaner som skirens

Visste du at Tec7-Cleaner er ypperlig til å rense ski for gammel smøring eller voks? Enkel påføring gjør jobbem enkel og rask.

Les mer

Helle olje uten trakt uten søl

Et råd for deg som ikke har trakt tilgjengelig.

Les mer

Plukke opp skruer fra gulvet

Bruk en magnet for å plukke opp skruene, uten å få med alt støvet.

Les mer

Bor uten dryss

Kunsten å bore i mur og tre uten at det skal drysse, ved hjelp av barberskum.

Les mer

Male uten drypp fra spannet

Unngå malingssøl ved å bruke en gummistrikk.

Les mer
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS