Mål og vekt

Nano- og micrometer

Visste du at nm er en forkortelse for nanometer. 1000 nm er lik 1 mikrometer, forkortet µm (mikrometer ble tidligere kalt både my og mikron). 1000 µm er lik 1 millimeter (mm). Det betyr at det går 1.000.000 nanometer på en millimeter!

Se stort bilde

Riktige mål senter til senter

Et nyttig tips når du skal måle senter til senter er og heller måle fra kanten av hullene fremfor fra senter. Da hullene er like store, så er også avstanden fra ytterkant til ytterkant lik avstanden fra senter til senter. -og det er mye lettere enn å forsøke å måle fra midten. Det samme gjelder også når du setter opp spikerslag i 60x60cm i 2"x4", at du trenger ikke måle fra midten, kun fra samme side på alle stenderne.

Se stort bilde

Jevn ut skjevheter med skjevheter

Et triks for å gjøre skjevheter mindre synlig er å montere nye ting skjevt. Skal du for eksempel sette inn ny dør i et gammelt hus hvor det stående veggpanelet er tydelig skjevt, blir skjevhetene ekstra synlig hvis dør og lister er rette. Sette derfor døra inn rett (en dør bør uansett alltid henge rett), men justér listene til å være en mellomting mellom veggpanelets skjevhet og den rette døra. Da vil det det skape en diffus overgang, hvor veggens skjevhet ikke blir like synlig.

Se stort bilde

Har du ikke vater? Her er løsningen!

Du kan ganske enkelt lage ditt eget vater av deler du sikkert har liggende.

Les mer

Bruk håndsagen som vinkel

De aller fleste håndsager kan også brukes til oppmerking av de mest brukte vinklene.

Les mer

Tommer og cm

Hvor langt er egentlig 11/16 tomme?

Les mer

Vitale mål på rør_del 2

Identifiser radiusen til en sirkel ved å bruke en vinkel.

Les mer

Vektstangprinsippet

Skal du flytte stein eller løsne veldig harde muttere kan det være godt å kjenne til vektstangprinsippet.

Les mer

Verktøykasse på telefonen

Det finnes mange praktiske apper til smarttelefonene som kan hjelpe enhver handyman.

Les mer

Sage rør etter strek

Skal en lage et vinkelrett kutt i et rør er det greit å følge en tegnet strek.

Les mer

Hvordan på en enkel måte finne vitale mål på et rør

Kun ved hjelp av en meterstok/linjal, blyant og et ark kan en enkelt finne vitale mål på et rør.

Les mer

Marker nøyaktig snitt på gjærsagen

Et godt tips for saging med gjær/kappsag! Sporet som sagbladet forsenkes i på en gjærsag er alltid bredere enn sagbladet. Og hvis en ikke har laser på sagen, må en oftes føre bladet ned på emnet for å se hvor snittet kommer til å bli. Ved å legge en stripe med maskeringstape langs med sporet, for så sage ned i tapen, vil en få et spor i tapen som er nøyaktig like bredt som bladet. Dette vil gi en nøyaktig anvisning på hvor sagbladet vil skjære. Et godt tips for saging med gjær/kappsag!

Se stort bilde

Enkel vei til rette vinkler

Lag en rettvinklet trekant på 1-2-3 ved bruk av forholdet 3-4-5!

Les mer

Vater rundt hjørner

Et urgammelt, men uhyre snedig tips når en skal få noe på linje rundt hjørner eller på hver sin side av en vegg, f.eks. bilder eller hyller.

Les mer

Bruke en stige som avlaster

Noen ganger når en jobber med lange emner, kan det være vanskelig å få lagt emnet stødig. Det kan være seg at en ikke har et arbeidsbord som passer i den høyden en jobber, eller lang nok arbeidsbenk. Da er det greit med en gardintrapp / stige, en liten plankebit og ett par tvinger. Fest ganske enkelt plankebiten fast i stigen med tvinger i riktig høyde. Da får du enkel og justerbar avlastning.

Se stort bilde

Tegne en perfekt sirkel kun ved hjelp av en vinklehake

Skal du lage et hull for en større rørgjennomføring, men har problemer med å tegne over målene ved å bruke røret? Da kan du bruke dette tipset.

Les mer

Enkel kontroll av vateret

Er du usikker på om ditt gamle vater angir korrekt linje? Dette kan kontrolleres på en veldig enkel måte. Tegn en strek på veggen i den vinkelen du ønsker å sjekke, f.eks vertikalt eller horisontalt. Vend deretter vateret 180° og se om streken fortsatt er i linje med vateret. Følger ikke vateret den tegnede streken, er vateret ødelagt og duger kun som et tungt linjal. Samme metode kan benyttes for vater med 45° måling.

Se stort bilde
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS