Ulike typer smuss7 rengjøringsregler | Rengjøringsprinsipper | Nyttige tips | Finn riktig rengjøringsmiddel!

Brukerveiledning i rengjøring og avfetting

Gjør rengjøring enklere
Det finnes dusinvis av produkter på markedet i dag for rengjøring av forskjellige typer søl, flekker og smuss. Mange har et helt skap fullt av produkter som man har kjøpt, men nesten aldri bruker. Produkter som tar plass og etter hvert går ut på dato. Vi ønsker at du skal kunne rengjøre så mye som mulig med så få produkter som mulig. Rengjøringsmidlene i denne brukerveiledningen tar seg av de fleste typer forurensning; søl, flekker og smuss. 

Løsne og fjerne
Rengjøring trenger ikke være så vanskelig. Det handler om å velge riktig rengjøringsmiddel og bruke det riktig. Dette vil avhenge av type smuss og selve underlaget. Her finner du derfor tips for rengjøring av forskjellige typer søl, flekker og smuss på ulike typer underlag.

Hva skal du rengjøre/fjerne? 

Hvordan rengjøre organisk smuss hvordan rengjøre kalkbelegg og rust Hvordan rengjøre olje og fett Hvordan fjerne fugemasse, byggskum og andre kjemiske rester
 7 regler for trygg og effektiv rengjøring


1. Definer problemet.

Tenk før du handler. Når du vet hva slags type smuss du skal fjerne, vil denne guiden hjelpe deg å finne det best egnede produktet og den mest effektive metoden!
 

2. Ta testen!

Våre rengjøringsmidler er trygge i bruk og skader ikke underlaget så lenge de brukes riktig. Les alltid den tekniske produktinformasjonen nøye før bruk. Hvis du er i tvil; test produktet på et lite synlig område av materialet som skal rengjøres, for å sikre at underlaget ikke blir skadet.
 

3. Ikke forhast deg.

Tid er en av faktorene som påvirker resultatet ved bruk av rengjøringsmidler. Det er derfor viktig at produktet får riktig og nok tid til å virke for at resultatet skal bli optimalt. Ofte er det snakk om bare noen få sekunder, men noen ganger kan det ta flere timer før produktene har gjort jobben ferdig. Tommelfingerregelen er, jo lenger du venter, desto mindre må du skrubbe!
 

4. Varme påskynder prosessen.

Varme er energi og mer energi gir både raskere og kraftigere virkning for rengjøringsmiddelet. Men ikke overdriv. Hvis det er for varmt for hendene, er det vanligvis for varmt for underlaget også!
 

5. Bruk dine egne krefter.

Det mekaniske arbeidet (børsting, skrubbing etc.) genererer friksjon og trykk som er viktige elementer for å fjerne kalkbelegg, rust og andre typer vanskelig forurensning. Bruk f.eks svamp på glatte flater og børste på ru overflater.
 

6. Skyll vekk de siste restene.

Når søl, flekker eller smuss er blitt fjernet, bør du alltid umiddelbart skylle området med rent vann og/eller tørke av med en fuktig klut. Da fjernes de siste rester av både smusset og rengjøringsmiddelet. Dette hindrer dannelse av streker/merker eller inne etter rengjøring.
 

7. Ikke syre på kalkholdige overflater.

CA Clean er et syrebasert rengjøringsmiddel. Det betyr at du bør være forsiktig når du bruker det på kalkmaterialer som marmor, glatt betong eller kalkstein. Usikker? Ta testen.
 
 

 

Rengjøringsprinsipper

Siden det finnes flere former for smuss, finnes det flere typer rengjøringsmidler. Hovedgruppene kan deles opp i organisk og uorganisk smuss, og vannbaserte og løsemiddelbaserte rengjøringsmidler. Organisk smuss, som fett, alger, sopp, oljer etc. fjernes oftest med vannbaserte rengjøringsmidler med høyere pH (alkaliske). Uorganisk smuss, som rust, salt, kalk eller andre mineraler fjernes oftest med rengjøringsmidler med lav pH (sure). pH-verdien til et produkt angir hvilken surhetsgrad produktet har i forhold til vann. Rengjøringsmidler som har svært høy eller svært lav pH-verdi vil være mer effektive, men risikerer å være skadelig for overflaten som rengjøres. Det er derfor en balansegang mellom rengjøringsmiddelets effekt mot eventuelle skader som kan oppstå på underlaget.

 

God rengjøring består av fire faktorer;


1. Styrken og effekten av rengjøringsmiddelet
2. Temperatur i luft og vaskevann
3. Mekanisk styrke (skrubbing)
4. Tiden
rengjøringsmiddelet behøver for å virke

Forholdet mellom disse illustreres i figurene til venstre; de viser hvordan tid, temperatur, rengjøringsmiddel og mekanisk styrke henger sammen. Dersom f.eks rengjøringsmiddelet øker i styrke kan temperatur, tid og mekanisk styrke reduseres. Det samme prinsippet gjelder hvis du f.eks. øker temperaturen, lar rengjøringsmiddelet virke lenger eller skrubber hardere.

^Til toppen

 

 


 

Nyttige tips

 

1. Hvordan finner man ut om noe er kalkholdig?

Kalk reagerer på syre. En god måte er derfor å bruke et par dråper eddik eller en annen mild syre på et lite synlig sted. Hvis du kan se danning av gassbobler på underlaget, eller underlaget begynner å bruse lett, så betyr det at underlaget er kalkholdig. Da kan du ikke bruke et surt rengjøringsmiddel som f.eks CA Clean.


2. Hvordan tester jeg underlaget?

Påfør litt rengjøringsmiddel på en hvit klut som du gnir på et lite synlig område. Hvis du oppdager at noe av underlagets farge eller materiale overføres til kluten så betyr det at underlaget ikke er motstandsdyktig mot rengjøringsmiddelet. Hvis underlagets farge eller materiale ikke overføres til kluten, vent i ti minutter og gjenta prosedyren. Hvis underlagets farge eller materiale fortsatt ikke overføres til kluten er rengjøringsmiddelet trygt å bruke. Dette kalles å teste fargeekthet.

 

3. Avfette overflater før du bruker lim, lakk eller maling

De fleste harde overflater er dekket med en usynlig film av fett som må fjernes før du begynner å male, lakkere eller lime. Ellers vil maling, lakk eller lim slippe fra overflaten etter herding. Multiclean er det beste alternativet for avfetting i de fleste tilfeller. For å avfette store, glatte vegger brukes utvannet HP Clean (1:10). Husk å tørke av med en ren, fuktig klut etterpå.

 

4. Glatting av fuger

Du kan bruke både Tec7 Cleaner og HP Clean til å glatte fuger for å oppnå perfekt finish. Tec7 Cleaner er mest effektiv da den fordamper fort, mens HP Clean egner seg best ved kontakt med naturstein eller porøse overflater. Spray en liten mengde direkte på glatteverktøyet, f.eks. 101 Fugeglatter, og før den langs fugen i en jevn bevegelse. Tec7 Cleaner kan også, i små doser og på minst 20 cm avstand, sprayes direkte på fugen for glatting.

 

5. Grønske på stoff

Tørkede flekker er vanskelige å fjerne. Samtidig er flekker meget vanskelig å fjerne etter at stoffet er blitt vasket. Du bør derfor fjerne flekker som f.eks grønske så raskt som mulig. Test først på et lite synlig sted av stoffet (se tips 2). Spray en liten mengde av HP Clean på grønsken. La det virke i 30 sekunder og tørk av med en fuktig klut. Gjenta om nødvendig, og skyll umiddelbart grundig med rent vann. Om mulig, avslutt med en runde i vaskemaskinen.

 

6. Fjerne fettflekker på terrasse eller balkong

Påfør akkurat nok HP Clean for å fukte overflaten. Gni inn med en børste/pensel og la det virke i noen minutter. Spray deretter rikelig med Multiclean på overflaten. Vent til skummet begynner å forsvinne og tørk av med en ren, fuktig klut. Gjenta om nødvendig og skyll til slutt godt med rent vann. På mineral- eller motorolje bør du bruke Tec7 Cleaner i stedet for HP Clean.

^Til toppen

Finn riktig produkt

Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS