06-04-2018 - MANGE FORSKJELLIGE VASKEMIDLER ER BORTKASTET

06-04-2018 | MANGE FORSKJELLIGE VASKEMIDLER ER BORTKASTET

Et kjapt søk på nettet viser at det anbefales rundt fire ulike rengjøringsmidler for å utføre en båtvask. Sannheten er at med riktig såpevalg kan det holde med ett middel til nesten alt.
– Velger du et basisk rengjøringsmiddel kan alt fra utemøbler til grill og båt vaskes med samme såpevask. Er middelet biologisk nedbrytbart er det også miljøvennlig, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta. De leverer rengjørings-, reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til blant annet jernvare- og byggevarebutikker.

Rådgiver Lena Furuberg i Bygg & Facility Consult mener det er mer økonomisk og bedre for miljøet å kjøpe færre og mer miljøvennlige rengjøringsprodukter.
– Jo lavere pH-verdi produktet inneholder, desto mer skadelig er det for helsen og miljøet. Trenger man en lavere surhetsgrad, kan Cola, sitronsyre eller eddik benyttes i stedet for kjemiske midler, sier hun.


Hva er pH?
Med pH-verdi menes hvilken surhetsgrad et rengjøringsprodukt har i forhold til vann. Ifølge Bjaaland er det en myte at man trenger sterke, kjemiske vaskemidler for å bli kvitt hardtsittende smuss, oljeflekker og algevekster.
– Bruker man et biologisk nedbrytbart universalmiddel som ligger høyt på pH-skalaen kan man fjerne det meste uten bruk av syre eller løsemidler i såpen, og skyllevannet gjør ingen skade i naturen, sier han. Organisk smuss som fett, alger, sopp og olje fjernes lettest med vannbaserte midler med litt høyere pH, mens uorganisk smuss som rust, salt, kalk eller andre mineraler lettest vaskes bort med lavere pH.
– Når vårrengjøringen står for tur anbefaler vi å spraye en vannbasert såpe på for eksempel utemøblene og la det virke en god stund. Om nødvendig kan du skrubbe området med en børste for ekstra god effekt. Det er viktig å skylle godt, gjerne med en høytrykkspyler, sier Bjaaland.

Med et godt universalt rengjøringsmiddel trenger du ikke tenke på hvilket middel som skal brukes til hva, om det skal blandes ut eller om gresset under hagemøblene blir brunt.
– Hvis middelet brytes ned biologisk, og dessuten tilfredsstiller krav for bruk i matindustrien, er det en god indikasjon på at det er trygt å bruke på både grillen og utekjøkkenet, sier han.


ALGER OG SOPP: Smuss fra treverk kan fjernes med en vannbasert såpevask. (FOTO: Relekta)
 

Flere faktorer gjør rent
God rengjøring består av fire elementer; styrken på rengjøringsmiddelet, temperaturen i luften og i vaskevannet, hvor hardt du skrubber og tiden rengjøringsmiddelet behøver for å virke. Dersom styrken på rengjøringsmiddelet økes, kan for eksempel temperaturen og kraften på skrubbingen reduseres.
– Et godt rengjøringsmiddel skal være så sterkt at det effektivt fjerner smuss, uten at det ødelegger overflater eller er forurensende, sier Bjaaland.

 

Dette tar et vannbasert rengjøringsmiddel med høy pH:

  • Algevekster som gror på gjerder, møbler, markiser, båter og campingvogner
  • Oljesøl på plastbeholdere, bensintanker eller andre overflater
  • Gjørme, støv og sand på hjulkapsler eller på bilen
  • Forurensning, smuss og skitt på bygg og husfasader
  • Sjenerende lukt fra tekstiler eller plastmaterialer fra for eksempel bilseter, båtseter, hundebur, kjøleskap eller matskap.
     

Relekta anbefaler HP Clean (tidligere HP7) som universalt biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel.

Tilbake
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS