30-10-2018 | SLIK FJERNER DU VOND LUKT

Ubehagelig lukt som har satt seg i møbler, skap og skuffer eller på andre overflater kan være vanskelig å bli kvitt. For å få bukt med stanken er det viktig å fjerne luktkilden.

Relekta anbefaler HP Clean (tidligere HP7) som universalt biologisk nedbrytbart rengjøringsmiddel for fjerning av lukt. 

  
Bilde: Vask og luktfjerning i dyrebur med HP Clean
 

Slik fjerner du vond lukt hjemme
Ubehagelig lukt som har satt seg i møbler, skap og skuffer eller på andre overflater kan være vanskelig å bli kvitt. For å få bukt med stanken er det viktig å fjerne luktkilden.

– Årsaken til vond lukt trenger ikke nødvendigvis være rester av søppel eller smuss, men kan også være inngrodd røyklukt eller matos, sier Lars Petter Bjaaland i Relekta.

Skyldes den dårlige lukten at katten har tisset i sofaen, oppkast på teppet eller at søppelposen med fiskeavfall har blitt stående i skapet, er det mulig å bruke et rengjøringsmiddel eller et rensemiddel for å bli kvitt lukten.

– Et basisk rengjøringsmiddel med høy pH er det som fungerer best på organisk eller bakterielt smuss. Det vil si at kilden til skittet er fra mennesker, dyr eller naturen, sier Bjaaland.

Graden av pH sier noe om surhetsgraden i en væske. Rengjøringsmiddel med en lav pH er mer effektivt på for eksempel rustflekker og kalkbelegg.
 

Hva slags såpevask?
Skal du vaske ut av et skittent katte- eller hundebur, en barneseng som har blitt tilgriset eller en kjøkkenbenk som lukter, er det også viktig å velge et miljøvennlig vaskemiddel som ikke avgir giftstoffer.

– Sjekk at middelet ikke etterlater farlig damp eller rester som kan være giftig for mennesker, dyr eller miljøet. Produkter som er merket med at de er tilfredsstiller HACCP-normen er trygge å bruke på alle overflater i huset, også der det lages mat, sier han. HACCP er kravene som stilles ved trygg og hygienisk næringsmiddelproduksjon.

Et raskt søk på nettet viser at det finnes flere kjerringråd mot vond lukt. Bakepulver som strøs i møbler og vask med eddikvann er to metoder.

– I enkelte tilfeller kan det sikkert ha noe for seg. Men det er viktig å tenke på at lukten ofte skyldes smuss som inneholder bakterier. For å fjerne organisk og bakterielt smuss helt må det et rengjøringsmiddel til, sier han.

Rengjøringsmidlene er laget slik at de kjemisk løser opp og legger seg mellom smusset og overflaten slik at det lar seg fjerne med en klut eller støvsuger.
 

God luktesans
Ved salg av bolig er god lukt spesielt viktig.

Boliger kan se strøkne ut, men sitter det vond lukt i veggene vil mange potensielle kjøpere bli skeptiske. Luktesansen er en av våre sterkeste sanser, og vi kvier oss mot ubehagelig lukt, sier han.

Dårlig renhold over lang tid, eller mye røyking inne, gjør det nesten umulig å bli kvitt lukten ved kun å vaske og lufte.

– Da må det mer inngående grep til, som å fjerne alle møbler og tekstiler, før man vasker og maler veggene på nytt. Om nødvendig benyttes spesialmaling som innkapsler dårlig lukt, sier Bjaaland.

I noen tilfeller kan vond lukt være et tegn på at det er feil eller mangler ved en bolig, som fukt- og råteskader, eller lekkasje i rør- og kloakksystem.

– Da må problemet først utredes og ryddes opp i, så kan overflatene få en grundig vask for å fjerne eventuelle rester av sopp og smuss, sier Bjaaland.


Typiske kilder til vond lukt:

  • Hunde- og katteekskrementer
  • Røyklukt
  • Matos
  • Søppel
  • Matrester
  • Svette sko og treningsklær
  • Fuktighet og råteskader
  • Skitt og smuss
Tilbake
Copyright 2024
Powered by © Dynamicweb - Design by Relekta AS